Gå direkt till innehåll
HSB Skåne satsar på pollinatörer och dagvattenhantering

Pressmeddelande -

HSB Skåne satsar på pollinatörer och dagvattenhantering

Pollinatörerna blir färre för varje år som går och av cirka 300 arter av bin i Sverige så är nu en tredjedel rödlistade. Med anledning av detta satsar HSB Skåne nu på att underlätta livet för pollinatörerna. År 2022 ska den första naturliga ängen stå klar i en av företagets hyresfastigheter.

Idéerna kom genom tävlingen Årets miljöinitiativ som företaget utlyste bland sina anställda. HSB Skåne utlyste tävlingen med syfte att uppmuntra förbättringsförslag och idéer som kan ta organisationen vidare i sitt miljöarbete. Syftet med tävlingen var även att öka engagemanget för det gemensamma miljöarbetet.

- Att testa lösningar i våra egna fastigheter är ett framgångskoncept och vi ser fram emot att skapa bättre förutsättningar. Vi kommer att börja arbetet på tomten till vår hyresfastighet på Servins väg i Bjärnum och förhoppningsvis utöka initiativet till fler av våra bostadsområden, säger Mikael Jönsson, fastighetschef på HSB Skåne.

De två vinnande bidragen handlade om ett ökat arbete med att gynna pollinatörerna samt att bättre tillvarata dagvattnet kring företagets egna fastigheter. Vinnare av miljöinitiativet är Malin Bengtsson, kommunikatör på HSB Skåne. Nu startar arbetet med att implementera initiativen i verksamheten.

Ett av projekten innebär att ett större fokus kommer att läggas på att dels minska vattenförbrukningen i och med att regnvatten används till vattning, dels minska risken för översvämning genom att se över hur ytor kan optimeras för att ta hand om större regnmängder.

- Det var under planeringen av en studieresa för kunder till Köpenhamn i kombination med ett tidigare besök på HSB Living Lab som idén kom till att det finns bättre och trevligare sätt att tillvarata regnvatten, säger Malin Bengtsson, kommunikatör HSB Skåne.

Det andra projektet ska bidra till att gynna pollinering, som är en av våra allra viktigaste ekosystemtjänster. Eftersom HSB Skåne har flertalet egna fastigheter finns det också många ställen att arbeta med för att gynna pollinatörerna. Initialt kommer företaget att skapa bättre förutsättningar för pollinatörer vid hyresfastigheten Solbrinken i Bjärnum. Ett projekt med målet att ha en färdig äng under 2022.

- På gården till Solbrinken finns en backe, Ekbacken, där tänker jag mig en liten slingrig stig som omgärdas av mer friväxande vegetation. Jag har också funderingar på att plantera vårlökar i den backen. Det blir ett avslappnande inslag för våra hyresgäster och kan förhoppningsvis bidra till hållbarhet även för dem, säger Lena Yüceakin, förvaltare på HSB Skåne.

Ämnen

Kategorier


HSB är en medlemsägd, kooperativ organisation som arbetar med bosparande, byggande och förvaltning. HSB vill skapa en trygg boendemiljö där alla kan träffas och trivas.

HSB är Sveriges största bostadskooperation med:

  • ca 670 000 medlemmar
  • ca 4 000 bostadsrättsföreningar
  • ca 35 000 förtroendevalda
  • 26 regionala HSB-föreningar

HSB ägs och drivs av medlemmarna enligt principen en medlem – en röst.

Kontakter

Malin Bengtsson

Malin Bengtsson

Kommunikationschef, HSB Skåne HSB Skåne 046-210 84 45

Relaterat innehåll

Solceller på HSB Skånes hyresfastighet kv. Målet i Arenastaden, Lund.

HSB Skåne delar ut 1,2 miljoner i Hållbarhetsbidrag

Genom Hållbarhetsbidraget vill HSB Skåne ge bostadsrättsföreningar en knuff i rätt riktning, för att ta det avgörande beslutet att satsa på hållbara lösningar. Pandemiåret till trots har flera föreningar visat på goda exempel på socialt hållbara projekt.

HSB Skåne delar ut Hållbarhetsbidrag till 22 bostadsrättsföreningar

HSB Skåne delar ut Hållbarhetsbidrag till 22 bostadsrättsföreningar runt om i Skåne. Bidraget delas ut till föreningar som har sökt bidraget och som har gjort aktiva val för klimatet och miljön. Bidraget går bland annat till HSB brf Solbyn i Dalby för sin satsning på solceller och till HSB brf Krönet i Eslöv för sin satsning på laddboxar till elbilar.

Solpaneler från Tammp

Solceller på taket på HSB Skånes hyresfastigheter i Kristianstad

Under sommaren pågår solcellsinstallation på HSB Skånes hyresfastigheter Kanalhusen och Kvarnen i Kristianstad. Totalt kommer 402 solcellspaneler att monteras, vilka beräknas producera cirka 120.000 kWh årligen och därmed tillgodose delar av fastigheternas elförbrukning.

Solceller för minskad miljöpåverkan

Solceller för minskad miljöpåverkan

​HSB Skånes nya hyresfastighet som nu byggs i Arenastaden i Lund får solceller på taket. Dessa kommer att försörja fastigheten med miljövänlig el. – Att installera solceller på taket är ett bra steg mot en klimatsmartare fastighet och ligger helt i linje med vårt miljö- och hållbarhetsarbete, säger Admir Ibrahimovic, fastighetschef på HSB Skåne.

80 solpaneler har installerats på HSB Skånes hyresfastighet kv Klostervallen på Nordanväg i Lund.

Solceller på HSB Skånes hyresfastigheter

200 nya solpaneler har installerats på två av HSB Skånes hyresfastigheter på Klostergården i Lund. Solcellerna kommer att bidra till minskad miljöpåverkan och är en del av HSBs aktiva hållbarhetsarbete.

 Solceller minskar koldioxidutsläppen för HSB Skånes huvudkontor

Solceller minskar koldioxidutsläppen för HSB Skånes huvudkontor

Med 300 kvadratmeter solceller på taket räknar HSB Skåne med att skapa el som kapar stora delar av elkostnaderna för huvudkontoret. Med tuffa klimatmål drivs verksamheten hela tiden mot nya utmaningar för att minska koldioxidutsläppen. I mitten av mars togs den nya solcellsanläggningen i drift och har redan minskat koldioxidutsläppen med 2 310 kg.

HSB Skåne och Miljöbron Skåne startar upp projekt om urbana ängsmiljöer

HSB Skåne och Miljöbron Skåne startar upp projekt om urbana ängsmiljöer

I sitt arbete med att skapa bättre förutsättningar för pollinatörer har HSB Skåne startat upp ett projekt tillsammans med Miljöbron Skåne. Uppdraget innebär att undersöka hur intresse, engagemang och förståelse kan skapas för åtgärder som gynnar biologisk mångfald i urbana miljöer. Projektet riktar initialt in sig på tre av företagets hyresfastigheter.

Spaden i marken för HSB Skånes projekt för ökad biologisk mångfald

Spaden i marken för HSB Skånes projekt för ökad biologisk mångfald

Under fredagen sattes spaden i marken till den första ängen i HSB Skånes projekt för ökad biologisk mångfald. Det är fastigheten Kärnmakaren på Vilan i Kristianstad som är först ut. På tur står även fastigheten Solbrinken i Bjärnum och på sikt kommer trädgårdsytan för ett par fastigheter i Lund också att ses över.

HSB Regionalt

HSB är en medlemsägd, kooperativ organisation som arbetar med bosparande, byggande och förvaltning. HSB vill skapa en trygg boendemiljö där alla kan träffas och trivas.

HSB är Sveriges största bostadskooperation med:

ca 674 000 medlemmar
ca 4 000 bostadsrättsföreningar
ca 35 000 förtroendevalda
ca 25 000 hyresrätter
25 regionala HSB-föreningar

HSB ägs och drivs av medlemmarna enligt principen en medlem – en röst.

I detta nyhetsrum återfinns regionala HSB-föreningar. Malmö, Göteborg, Stockholm och Riksförbundet har dock separata nyhetsrum.